do kasy suma: 0,00 zł
PL | EN
Olej z marchewki - właściwości i zastosowania 0

Olej z nasion marchwi to sposób na cieszenie się piękną, jędrną i zdrową skórą przez cały rok. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem wielu witamin, głównie witaminy A oraz karotenu. Zawiera także minerały – między innymi fosfor, żelazo i miedź. Znajdziemy w nim też niezbędne kwasy tłuszczowe, w tym kwas palmitynowy, stearynowy czy linolowy. Olej marchwiowy zawiera również składniki, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz zabezpieczają komórki nerwowe. Spora ilość witamin sprawia, że produkt jest rekomendowany osobom chcącym zadbać nie tylko o swoją skórę i włosy, ale także o całe ciało.

Wiele osób stosuje olejek z marchwi do opalania. Jest to bezpośrednio związane z dużą ilością karotenoidów, które zapewniają efekt delikatnej opalenizny, zwłaszcza w przypadku jasnej skóry. Dodatkowo staje się ona bardziej odporna na negatywny wpływ słońca, wiatru i morskiej wody. To zatem znakomity wybór dla wszystkich miłośników i miłośniczek naturalnej pielęgnacji. Regularne stosowanie sprawia, że skóra staje się lepiej nawilżona oraz jędrna. Olej z marchwi naturalny zawiera witaminy z grupy B, które stymulują produkcję elastyny i kolagenu.

Zastosowanie oleju marchewkowego

Olej marchewkowy zawiera wiele przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Sprawia to, że jest doskonałym środkiem zapewniającym młody wygląd – jego stosowanie znacznie opóźnia starzenie, powstrzymuje też powstawanie w skórze nowych zmarszczek.

Olej z nasion marchwi jest również świetnym lekarstwem – pomaga w leczeniu infekcji wewnętrznych (np. zapalenie gardła) oraz zewnętrznych (przyspiesza gojenie się ran). Bywa również pomocny przy problemach trawiennych. Leczy kaszel, przeziębienie, grypę czy też – aplikowany miejscowo – problemy skórne.

Oczyszczanie organizmu jest bardzo ważne. W tym celu można wykorzystać olej z nasion marchwi. Jego stosowanie silnie oczyszcza tkanki i narządy, co zapobiega wielu chorobom i sprawia, że nasze samopoczucie staje się znacznie lepsze. Zawarta w oleju z marchwi witamina A doskonale działa na wzrok. Kolejną korzyścią ze stosowania oleju marchewkowego jest regulacja cyklu miesiączkowego.

Olej z marchwi jest środkiem wyjątkowo bogatym w karotenoidy. Mają one bardzo cenną właściwość – chronią skórę przed promieniowaniem UV. Warto więc stosować go przed opalaniem. Olej z marchwi zawiera także tokoferol – silny przeciwutleniacz, który pomaga w leczeniu oparzeń skóry.

Jak stosować olej z marchwi?

Olejek z marchwi można z powodzeniem dodawać do innych olejków i kosmetyków. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kremu lub olejku do opalania. Wymieszany z masłem lub balsamem do ciała i codziennie wcierany w skórę spowoduje zwiększenie jej jędrności i poprawę wyglądu. Olej marchwiowy świetnie sprawdza się podczas olejowania włosów, a pomieszany z olejkiem migdałowym pozwala osiągnąć złocisty odcień skóry.

Produkty z olejem z marchwi w Mokosh: 

- balsam brązujący

- eliksir do ciała Melon z ogórkiem

Interesują cię kosmetyki organiczne? Odwiedzaj nasz blog częściej. Wybieraj sprawdzone i naturalne kosmetyki Mokosh.

Komentarze do wpisu (0)


Bądź na bieżąco z naszymi promocjami.
Dołącz do grupy na FB Mokosh Lovers!


Zostań mloverką i dowiedz się o:

  • szykowanych nowościach i przedsprzedażach
  • specjalnych rabatach i wyjątkowych prezentach
  • dedykowanych eventach
  • ... i wiele więcej!

Dołącz do grupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium