do kasy suma: 0,00 zł
PL | EN
Olej z dzikiej róży – właściwości i zastosowanie 0

Oleje są coraz popularniejszym sposobem pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Wykorzystywane mogą być zarówno jako składnik produktów kosmetycznych, jak i jako niezależna substancja aplikowana bezpośrednio na wybraną partię ciała.

Olej z dzikiej róży to sposób na piękną, nawilżoną i odżywioną skórę przez cały rok. Zawiera on szereg cennych składników, takich jak witamina C, E, flawonoidy, kwas transretinowy, karotenoidy oraz minerały. Tym co go wyróżnia jest też wysoka zawartość kwasu linolenowego, linolowego oraz oleinowego. Olej z nasion dzikiej róży to znakomity wybór dla wszystkich, którym zależy na przyspieszenie procesów regeneracyjnych oraz na ujędrnieniu skóry. 

Właściwości oleju z dzikiej róży

Olej z dzikiej róży ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości anti-aging. Wygładza już istniejące zmarszczki oraz zapobiega powstawaniu nowych. W dużym stopniu spowalnia proces starzenia się skóry dzięki dużej ilości antyoksydantów. Wysoka zawartość witaminy C sprzyja odbudowie komórek oraz wzmacnia produkcję kolagenu. Olej z dzikiej róży nasycony jest kwasami tłuszczowymi, które zabezpieczają skórę przed utratą wody. Kwas linolowy i linolenowy należą do grupy cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich zadaniem jest wzmocnienie naturalnej bariery hydrolipidowej skóry. Dzięki temu olej z nasion róży pomaga odbudować jej strukturę, przez co przyczynia się do przyspieszenia procesu gojenia blizn oraz rozstępów.

Dodatkowo olej ten ma właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Aktywne substancje wzmacniają działanie galaktolipidów, które są odpowiedzielne za zmniejszanie stanów zapalnych. Z tego względu olej z pestek dzikiej róży jest szczególnie rekomendowany osobom z cerą naczynkową. Sprawdzi się też w przypadku cery wrażliwej oraz podrażnionej. Może okazać solidnym wsparciem dla wszystkich zmagających się z egzemą oraz łuszczycą. Jest również polecany przy trądziku ze względu na właściwości regulujące produkcję sebum oraz zmniejszające niedoskonałości.

Olejek z dzikiej róży – zastosowanie

Olej z owoców dzikiej róży wykorzystuje się przede wszystkim do pielęgnacji twarzy. Sprawdza się zarówno w przypadku cery suchej, którą doskonale odżywia i nawilża, jak i cery tłustej i mieszanej – łagodzi stany zapalne, nie zapycha porów oraz zapobiega nadmiernej produkcji sebum. Olej z dzikiej róży doskonale nadaje się do likwidowania przebarwień, zmian kolorytu skóry i niedoskonałości. Jego silne właściwości odbudowujące pomagają w walce z bliznami i rozstępami. Stosowany jest również do produkcji gotowych wyrobów kosmetycznych, takich jak kremy pod oczy, kremy do twarzy i płyny do demakijażu. 

Olej z owoców dzikiej róży może być stosowany także do pielęgnacji ciała i włosów. Sprawdzi się jako środek do olejowania skóry głowy, szczególnie w przypadku włosów cienkich i suchych, ze skłonnością do wypadania. Jego zbawienne właściwości odżywcze, ujędrniające i hydrolipidowe sprawiają, że jest to uniwersalny kosmetyk, który pozwoli na zachowanie promiennego i zdrowego wyglądu przez cały rok.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium