Ekstrakt z korzenia traganka
5506.jpg

Korzeń traganka jest często wykorzystywaną w farmacji i kosmetologii częścią rośliny. Ekstrakt z korzenia traganka zawiera wiele składników biologicznie czynnych, w tym flawonoidy, takie jak m.in. formononetyna, kumatakenina i izoramnetyna. Ponadto w korzeniu znajdują się duże ilości polisacharydów i saponin. Bogactwo tych składników powoduje, że są one bardziej biozgodne ze skórą, przez co regenerują ją, odżywiają i ujędrniają. Flawonoidy korzystnie wpływają na elastyczność skóry. 

Traganek – występowania i nazwa

Traganek jest rośliną występującą dziko w Afryce, Europie, Azji i obu Amerykach, nazywaną „ziołem życia” z uwagi na swój dobroczynny wpływ na siły witalne u ludzi. Należy do rodziny motylkowatych (inaczej bobowatych) i jest spokrewniony z groszkiem i lukrecją. Najwięcej odmian traganka można spotkać w Chinach i Mongolii – występuje tam niemal 400 gatunków tej rośliny. W języku chińskim nazywany jest „huang qi”, co można tłumaczyć jako „żółty przywódca”. Nazwa nawiązuje do barwy korzenia traganka błoniastego oraz jego potencjału medycznego. Chińczycy od 2000 lat stosują traganka na różne dolegliwości, znalazł on zastosowanie nawet podczas obejmujących cały naród epidemii jako środek zwiększający odporność. Traganka można zbierać i wykorzystywać dopiero wtedy, gdy roślina ma minimum 4 lata.

Najbogatszą w cenne substancje częścią traganka jest właśnie jego korzeń, który może mieć nawet do 100 cm długości. Już od wieków jest on wykorzystywany w medycynie alternatywnej. Zalicza się go nawet do 50 najbardziej wartościowych substancji leczniczych w tradycyjnej medycynie chińskiej, hinduskiej i mongolskiej. Znalazł on jednak zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, gdzie cenione są przede wszystkim jego właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Do tej pory udało się zidentyfikować w roślinie ponad 200 związków czynnych, które mogą być wykorzystywane zarówno w leczeniu różnego typu schorzeń, jak i w pielęgnacji cery.

Specjalistyczny balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem 180 ml

Specjalistyczny balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem 180 ml

Kosmetyki z korzeniem traganka

Kosmetyki z dodatkiem korzenia traganka mogą być używane przez osoby z cerą trądzikową, gdyż zapobiegają one rozprzestrzenianiu się bakterii i wspomagają gojenie niewielkich ranek. Działają znakomicie również na cerę dojrzałą. Naukowcy od dawna są zainteresowani potencjałem kosmetycznym rośliny – traganek między innymi zwalcza wolne rodniki i stymuluje produkcję kolagenu i elastyny. Pozwala to nie tylko opóźnić procesy starzenia, ale nawet pozbyć się już istniejących drobnych zmarszczek. 

Traganek błoniasty w produktach kosmetycznych chroni także skórę przed uszkodzeniami i szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak słońce czy wiatr, czyli zwiększa zdolności adaptacyjne skóry. Może również łagodzić podrażnienia i zaczerwienienia, a badania wskazują, że jest w stanie nawet zmniejszać objawy atopowego zapalenia skóry. Dobroczynny wpływ korzenia traganka odczują także osoby podejmujące walkę z cellulitem. Ma on działanie napinające i ujędrniające skórę, co pomaga w redukcji tzw. efektu skórki pomarańczowej.

Zobacz produkty z tym surowcem:
Balsam antycellulitowy ICON Wanilia z tymiankiem

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium