Składniki pod lupą - Masło do ciała Drzewo sandałowe z bursztynem
Składniki pod lupą - Masło do ciała Drzewo sandałowe z bursztynem

Bogate w składniki aktywne masło do ciała o intrygującym zapachu drzewa sandałowego z bursztynem. Produkt odżywia i wzmacnia barierę hydrolipidową skóry, a kompozycja maseł sheakakaowego i wosku Candelilla, nadaje jej aksamitne wykończenie. Dopełnieniem tej bazy są oleje: z krokosza barwierskiegoz orzechów macadamia, z baobabujojobaarganowyz zielonej kawy oraz ze słonecznika - które wygładzają i uelastyczniają skórę. Zawarte w maśle ekstrakty z bursztynu i drzewa sandałowego wspomagają działanie regeneracyjne i ochronne, a witamina E – nazywana witaminą młodości – spowalnia procesy starzenia się skóry. Po zastosowaniu masła skóra jest miękka w dotyku i skutecznie nawilżona.

Poznaj ciekawostki poszczególnych składników masła:

Butyrospermum Parkii (Shea) Butter 

Masło shea – pozyskiwane ze świętego drzewa Shea. Kiedyś do wyrobu masła tradycyjnie używano tylko owoców, które same spadły na ziemię. Zgodnie z lokalnymi tradycjami Wybrzeża Kości Słoniowej, Mali i Sudanu owoce te mogą zbierać tylko kobiety. Jest to aktywność społeczna wykonywana w grupach. Masła shea używała już Kleopatra. Zawiera ono witaminę F, która właściwie nie jest witaminą - to mieszanina nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym skutecznie wspomaga regenerację skóry. Jest to surowiec jadalny – można je dodać np. do czekolady by uzyskać specyficzny smak, ceniony przez koneserów.

Euphorbia Cerifera (Candelilla) Cera

Wosk candelilla – wegański wosk pozyskiwany z meksykańskiego krzewu z rodziny wilczomleczy. Krzew ten wydziela wosk by chronić swoje liście i gałązki przed utratą wody. Dzięki niemu masło otula skórę delikatną i komfortową warstwą ochronną, zapobiegając utracie wody z naskórka. Wosk bogaty jest w estry żywiczne, wolne kwasy tłuszczowe i węglowodory nasycone.

Theobroma cacao (cocoa) seed butter

Masło kakaowe – tak , to główny składnik czekolady i to ono odpowiada za jej aksamitną teksturę. Mamy jednak dobrą wiadomość – nie przytyjesz od stosowania go na skórę :) w celu jego pozyskania ziarno kakaowca najpierw jest pieczone, następnie obierane i prasowane w celu pozyskania cennego tłuszczu – masła kakaowego. Pozostałości następnie przetwarzane są na kakao w proszku. Kakaowiec stosowany jest w medycynie od około 3000 lat. Był ulubionym składnikiem starożytnych Azteków i Majów, którzy używali kakao jako waluty. Masło kakaowe jest naturalnie bogate w przeciwutleniacze i w nasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu wspomaga działanie przeciwstarzeniowe kosmetyków.

Amber Extraxt

Ekstrakt z bursztynu - paleontolodzy i mineralogowie powszechnie używają terminu bursztyn na określenie skamieniałej żywicy drzewnej. Co ciekawe bursztyn znaleźć można głównie u wybrzeży Morza Bałtyckiego. Drzewa iglaste w okresie trzeciorzędu (od 65 do 1,8 mln lat temu) wytwarzały każdy bursztyn znaleziony w dzisiejszych czasach. Bursztyn ma zwykle postać nieregularnych guzków. Te „kropelki” są stosunkowo miękkie, żółtawe i całkiem przezroczyste, a nawet fluorescencyjne. Ekstrakt z tego drogocennego materiału wykazuje działanie antyoksydacyjne i nawilżające. Zawdzięcza to zawartości związków fenolowych i naturalnego kwasu bursztynowego.

Santalum Album Wood Extract

Ekstrakt z drzewo sandałowego - Drzewo sandałowe to małe drzewko pochodzące z Indii i Malezji, które może osiągnąć wysokość od 10 do 12 metrów. Roślina pasożytuje na innych gatunkach drzew, ale nie wyrządzając szkody swoim żywicielom, za to dostarczając im składników odżywczych. Drzewo sandałowe jest bardzo cenione ze względu na swoje walory zapachowe i jest szeroko stosowane do tworzenia perfum. W wyniku destylacji drzewa sandałowego powstaje olejek eteryczny o właściwościach wspomagających trawienie oraz leczenie chorób płuc. Zawiera terpeny, aldehydy oraz ketony, alkohole takie jak santenol i teresantalol, dzięki którym wykazuje działanie antyseptyczne i kojące.

Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil

Olej z krokosza barwierskiegojest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych oraz witaminy E. Krokosz jest członkiem rodziny astrowatych. Pochodzi z obszarów Afryki i Azji, ale obecnie jest uprawiany na całym świecie. Suszone płatki krokosza były – i nadal są – używane jako tania alternatywa dla szafranu (angielska nazwa krokosza „safflower” faktycznie pochodzi od tej praktyki). Płatki krokosza mają znacznie mniej wyrazisty smak, ale nadają potrawom podobny do szafranu odcień.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium