Składniki pod lupą- Odżywczy samoopalacz do ciała Marakuja
SKŁADNIKI POD LUPĄ - Odżywczy samoopalacz do ciała Marakuja

Dla miłośników opalonej skóry, którzy cenią bardziej tropikalne, orzeźwiające i wakacyjne zapachy, przygotowaliśmy odżywczy samoopalacz do ciała, który nadaje piękny i równomierny odcień opalenizny widoczny już po pierwszym użyciu.

Poznaj ciekawostki o poszczególnych składnikach premierowego samoopalacza:

Passiflora Edulis (Passionfruit) Seed Oil - olej z marakui

Nazwa maracujá pochodzi od słowa w paragwajskim guarani, które oznacza „szkółkę dla much” – prawdopodobnie dlatego, że soczysty miąższ owocu zawiera około 250 czarnych nasion. Owoc marakui (jego inna nazwa to Męczennica jadalna) i olej z jego nasion były wykorzystywane już w przez Azteków oraz w sercu amazońskiego lasu deszczowego do różnych zastosowań. Rdzenni Amerykanie stosowali miejscowo męczennicę na czyraki, a także pili z niego napary w celu poprawy zdrowia. Ostatecznie roślina została sprowadzona do Europy, gdzie została szeroko uprawiana i wprowadzona do medycyny europejskiej. Olej ekstrahowany z nasion marakui jest bogaty w kwas linolowy (omega-6), jeden z niezbędnych kwasów tłuszczowych, który odgrywa kluczową rolę we wspieraniu zdrowia skóry. Zawiera go aż ponad 70%, co czyni go jednym z najlepszych źródeł niezbędnych kwasów tłuszczowych na świecie. Badania wykazały, że olej z marakui ma wysoką aktywność przeciwutleniającą. Zawiera karotenoidy, likopen oraz naturalną witaminę C, które są znane ze swojej zdolności do wspomagania ochrony przed uszkodzeniami słonecznymi oraz przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Olej z marakui ma wyjątkowo lekką konsystencję; choć bardzo delikatny dla skóry, jest bardzo skuteczny i odżywczy.

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oilolej ze słodkich migdałów

Migdałowiec to gatunek drzewa pochodzący z  Bliskiego Wschodu, Azji oraz  Afryki Północnej. Stosowany jest od wieków ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Leczono nim choroby skórne, takie jak łuszczyca i egzema w medycynie chińskiej, ajurwedyjskiej i grecko-perskiej. Olej ze słodkich migdałów pozyskiwany jest z suszonego  ziarna  słodkich migdałów, nierafinowany ma delikatny zapach oraz orzechowy smak. Olej migdałowy został niedawno przetestowany jako korzystne paliwo biodiesel. Jest nawet używany jako kondycjoner drewna niektórych rodzajów instrumentów dętych drewnianych, takich jak obój i klarnet. Jest to olej łagodny, nie wywołujący alergii i bezpieczny dla dzieci. Zawiera antyoksydanty (m.in. witaminę A i E) dzięki czemu może wspomagać opóźnianie oznak straszenia się skóry.

Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil - olej z baobabu

W Afryce od dawna stosowany do pielęgnacji skóry i włosów. Owoce są zbierane i przetwarzane z dziko rosnących drzew w dużej części Afryki. Baobab potrafi być wielkim (nawet 30m średnicy) oraz osiągającym sędziwy wiek drzewem. Wielkie kwiaty baobabu (15cm!) zapylane są przez nietoperze, dzięki którym z kwiatu wyrasta owoc o kwaśnym miąższu, w którym skryte są nasiona,
z których pozyskuje się olej. Nasiona mają kształt nerki i około 1cm długości; każde zawiera około 15% oleju zawierającego w sobie sporo nasyconego kwasu palmitynowego, który stabilizuje olej i chroni go przed utlenianiem. Ponadto olej z baobabu zawiera kwasy oleinowy i linolenowy w bardzo korzystnych proporcjach. Dodatkowo olej zawiera naturalne fitosterole oraz wysoką zawartość tokoferoli (witamina E).

Squalane -skwalan

Zawartość kwasów tłuszczowych w skwalenie jest podobna do składu sebum skóry, dzięki czemu jest doskonałym emolientem. Skwalen (z literą „e”) to lipid wytwarzany naturalnie przez własne komórki skóry. Jednak ilość skwalenu, którą wytwarza nasze ciało, spada wraz z wiekiem. Szczytowa produkcja tego naturalnego środka nawilżającego występuje w wieku nastoletnim, a jego produkcja spowalnia się w wieku 20 lub 30 lat. W rezultacie skóra staje się bardziej sucha, szorstka i podatna na uszkodzenia. Skwalen jest nie tylko naturalny u ludzi, jest również obecny w oliwkach, otrębach ryżowych i trzcinie cukrowej. Skwalen pochodzenia zwierzęcego i roślinnego jest zbyt niestabilny aby można go było bezpiecznie stosować w produktach do pielęgnacji skóry ponieważ w kontakcie z tlenem może szybko zjełczeć i psuć się. Zanim będzie można go zastosować w produktach do pielęgnacji skóry, skwalen musi zostać uwodorniony do skwalanu (z literą „a”), który jest stabilną formą cząsteczki. Uwodornienie to proces konwersji skwalenu z oleju nienasyconego do oleju nasyconego (skwalan). Proces ten sprawia, że olej jest bardziej przyjazny dla skóry i pomaga wydłużyć jego trwałość. Skwalan jest lekkim, jedwabistym w dotyku emolientem, bardzo dobrze tolerowanym przez skórę, pozostawiając skórę miękką i odżywioną.

Erythrulose - erytruloza

Budowa chemiczna tego związku jest bardzo podobna do dihydroksyacetonu (DHA). Posiada takie same właściwości jak DHA, reagując z aminami, peptydami i aminokwasami warstwy rogowej naskórka zapewniając efekt opalenizny już w ciągu kilku godzin. Erytruloza jest bardziej stabilna i ma mniejszą reaktywność z białkami skóry niż DHA, jest więc doskonałym dopełnieniem kosmetyków samoopalających.

Daucus Carota Sativa Root Oil - olej z korzenia marchwi

Bogaty w witaminy A, B, C, D i E, anyoksydanty i karotenoidy oraz oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczów. Pomaga sprawić, że skóra pozostaje jędrna i elastyczna na dłużej. Jest to olej tłoczony na zimno z korzenia, nie zaś z nasion marchwi – i to właśnie on nadaje słoneczną barwę emulsji.

Dihydroksyaceton - DHA

W jaki sposób DHA brązuje skórę?

DHA powoduje brązowienie skóry poprzez reakcje z aminokwasami budującymi warstwę rogową naskórka. Reakcja ta polega na wieloetapowym oddziaływaniu DHA z aminokwasami, przez co powstają brązowe związki chemiczne - melanoidyny. Wykazują one znikome działanie promieniochronne, ale tylko przed promieniowaniem UVA. Dzięki temu, że DHA działa jedynie w warstwie rogowej naskórka i uważa się go za bezpieczną toksykologicznie substancję. Nie wywołuje reakcji alergicznych na skórze, nie wykazuje działania kancerogennego. Dihydroksyaceton stosowany jest na szeroką skalę jako środek terapeutyczny w leczeniu bielactwa. Poza tym, stymuluje syntezę glikogenu i pobudza wydzielanie insuliny. Właśnie podczas badania DHA jako potencjalnego lekarstwa na glikogenezę, została wykryta zdolność nadawania brązowej opalenizny na skórze, ponieważ badaczka Eva Wittgenstein przez przypadek umieściła DHA na skórze, po czym zaobserwowano brązowe zabarwienie na niej.

Hydroxypropyl Cyclodextrin - cyklodekstryny

Cyklodekstryny są to oligosacharydy produkowane ze skrobi w reakcji enzymatycznej. Strukturalnie są to pierścienie, składające się z kilku jednostek D-glukozy, które kształtem przypominają ścięty stożek. Natomiast ze względu na hydrofobowe wnętrza tychże pierścieni, cyklodekstryny są w stanie tworzyć kompleksy, wewnątrz których zamknięte są składniki aktywne w roztworze wodnym. Dzięki tym właściwościom, cyklodekstryny odnalazły zastosowanie w kapsułkowaniu leków, jako naśladownictwo enzymów oraz jako składniki, które są w stanie zamykać wrażliwe składniki aktywne w kosmetykach. Po raz pierwszy związki te zostały zsyntetyzowane w roku 1881 przez Villers-a dzięki reakcji enzymatycznej skrobi z Bacillus amylobacter, natomiast w roku 1903 Schardinger wykazał cykliczną strukturę tych substancji. Pierścień utworzony przez strukturę chemiczną cyklodekstryn posiada hydrofobowe wnętrze oraz hydrofilową powierzchnię zewnętrzną. Dzięki temu łatwo rozpuszczają się w wodzie i mogą tworzyć kompleksy ze składnikami aktywnymi. Chemiczne modyfikacje tychże substancji mogą powodować zmianę ich właściwości. Oprócz kosmetyków, cyklodekstryny odnalazły zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, tekstylnym, opakowaniowym, w dziedzinie ochrony środowiska. Potrafią one tworzyć trwałe kompleksy inkluzyjne, a substancje zamknięte w pierścieniu cyklicznym mogą mieć postać stałą, ciekłą lub gazową. Proces kształtowania się kompleksu z zamkniętą substancją aktywną polega na wypieraniu cząsteczek wody o wysokiej entalpii z wnętrza pierścienia przez substancję aktywną, co skutkuje powstaniem kompleksu w stanie energetycznie stabilniejszym. Kompleks znajduje się wówczas w równowadze termodynamicznej. Pozwala to na stabilizację uwalniania substancji aktywnej, neutralizację nieprzyjemnych zapachów oraz ochronę substancji przed degradacją na skutek ulteniania, promieniowania UV i innych czynników mogących niekorzystnie wpłynąć na stabilność danej substancji.

Dzięki możliwości tworzenia kompleksów cyklodekstryn z DHA, cząsteczki cyklodekstryn zamykają w swoim wnętrzu cząsteczki DHA, które uwalniane są już w kontakcie ze skórą. Takie działanie pozwala na minimalizowanie nieprzyjemnego zapachu, które jest wynikiem reakcji brązowienia skóry. Ponadto zwiększają efektywność brązującego działania DHA oraz zwiększają trwałość otrzymanej opalenizny. Opalenizna uzyskana dzięki połączeniu dihydroksyacetonu z cyklodekstrynami jest zbliżona do naturalnego odcienia opalenizny, bez żółtych i sztucznych brązowych odcieni. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium