do kasy suma: 0,00 zł
PL | EN
Problematyczna cera trądzikowa? Pomoże olejek eteryczny z trawy cytrynowej 0
Problematyczna cera trądzikowa? Pomoże olejek eteryczny z trawy cytrynowej

Twoja skóra ma skłonność do nadmiernego wydzielania sebum? Zmagasz się z nieatrakcyjnym świeceniem twarzy i trądzikiem? Unikaj sztucznych substancji i postaw na naturę! Z cerą problematyczną doskonale radzą sobie np. naturalne olejki eteryczne z trawy cytrynowej, które są znane z właściwości przeciwzapalnych i ograniczających problem wyświecania się skóry. Co warto wiedzieć o ich właściwościach i zastosowaniu?

Trawa cytrynowa – jak działa na skórę problematyczną?

Jeśli nie jest Ci obcy problem wzmożonego wydzielania sebum, zatykających się porów i skłonności do namnażania bakterii na skórze, z pewnością wiesz, że cera problematyczna wymaga szczególnej pielęgnacji i kosmetyków dostosowanych do jej potrzeb. W tym przypadku zdecydowanie należy unikać obciążających składników produktów kosmetycznych, które mogłyby dodatkowo zatykać pory i nasilać problem niedoskonałości skórnych. Dobrym rozwiązaniem jest natomiast sięganie po produkty na bazie składników naturalnych, które są bogate w antyoksydanty. Przy cerze problematycznej szczególnie polecana jest trawa cytrynowa. Pokochasz nie tylko jej orzeźwiający aromat, ale również nieocenione właściwości.

Olejki eteryczne z trawy cytrynowej na trądzik

Jak jest wytwarzany olejek z trawy cytrynowej, polecany osobom walczącym z trądzikiem? Cenna substancja pozyskiwana jest z liści palczatki cytrynowej (Cymbopogon Schoenanthus) w procesie destylacji parą wodną. Roślina z rodziny wiechlinowatych naturalnie rośnie w południowo–wschodniej Azji, Afryce i krajach basenu Morza Śródziemnego. Zawarty w olejku cytral znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i medycynie. Oprócz niego w oleju znajdują się inne ważne substancje, przede wszystkim geraniol i limonen. Ponadto trawa cytrynowa jest ważną częścią kuchni azjatyckiej.

Prozdrowotne właściwości trawy cytrynowej są wykorzystywane od wieków w ajurwedzie – starohinduskim, holistycznym systemie leczenia, w którym dąży się do zachowania pierwotnej równowagi w organizmie. W systemie uznanym przez WHO za koncepcję zdrowia i terapii trawa cytrynowa pełni funkcję leku na gorączkę i infekcje. Niegdyś ta roślina była również ważnym składnikiem naparów stymulujących pracę układu trawiennego, pobudzających krążenie i regulujących cykle miesiączkowe. Według licznych badań trawa cytrynowa działa uspokajająco na i wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Właśnie z tego powodu olejek z trawy cytrynowej jest polecany osobom mającym problemy z cerą.

Zastosowanie olejku z trawy cytrynowej może pomóc w uporaniu się z nadmiernym wydzielaniem sebum, więc jeśli masz cerę skłonną do przetłuszczania się, może to być idealny kosmetyk naturalny dla Ciebie. Trawa cytrynowa nie tylko niweluje problem świecenia się skóry tłustej, ale również ma cenne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a dodatkowo działa ściągająco. Stosowany regularnie olejek z trawy cytrynowej będzie zmniejszał problem namnażania się bakterii na skórze twarzy, a przy tym pomoże zwęzić pory i zmniejszy ryzyko powstawania blizn potrądzikowych. Dodatkową korzyścią związaną z korzystaniem z olejku z trawy cytrynowej będzie również spowolnienie starzenia się komórek skóry, przez co będzie się ona dłużej prezentować młodo i atrakcyjnie. Dzięki zawartości witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B olejek pomoże również w wyrównywaniu kolorytu skóry.

Zobacz w naszym sklepie

olejek z trawy cytrynowej Mokosh

Olejek z trawy cytrynowej – inne zastosowania

Olejek z trawy cytrynowej działa na ludzki organizm na wiele sposobów. Za jego wszechstronne działanie odpowiadają naturalne substancje czynne:

  • nerol – terpen o zapachu róży. Wykazuje działanie przeciwzapalne, uspokajające i antydepresyjne. Często jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym;
  • geraniol – organiczny związek z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Charakteryzuje się świeżym zapachem. Jest silnym antyoksydantem, ma właściwości bakteriobójcze. Odstrasza komary;
  • cytronelal – aldehyd terpenowy nadający olejkowi cytrynowy aromat. Działa uspokajająco i przeciwgrzybicznie.

W olejku z trawy cytrynowej, oprócz terpenów, znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, fosfor, cynk, magnez, potas, żelazo, mangan i magnez.

Pielęgnacja problematycznej skóry nie jest jedyną możliwością zastosowania olejku z trawy cytrynowej. Użyj tego olejku na włosy i skórę głowy, a wspomoże on walkę z łupieżem. Ten aromatyczny olejek eteryczny doskonale sprawdzi się również jako dodatek do kąpieli – wykorzystaj go, jeśli marzysz o przyjemnej, relaksującej kąpieli po ciężkim dniu pracy, a jego orzeźwiający zapach pomoże Ci wyciszyć się i odprężyć. Możesz wykorzystać go również do aromatycznego masażu – działa rozluźniająco na mięśnie. Masaże z olejkiem z trawy cytrynowej są szczególnie polecane osobom aktywnym fizycznie, które są narażone na przeciążenia mięśni i kontuzje. Terapia może przynieść również ulgę osobom cierpiącym na bóle stawów o podłożu reumatycznym. Ból głowy nie pozwala Ci normalnie funkcjonować? Wetrzyj olejek w skronie, a poczujesz się lepiej!

Pamiętaj o tym, że olejek eteryczny z trawy cytrynowej nie powinien być aplikowany na skórę w formie nierozcieńczonej. Najlepiej mieszać go z bazowymi olejami roślinnymi czy też dodawać do stosowanych kosmetyków. Aby przygotować terapeutyczną, bezpieczną dla organizmu mieszankę, należy połączyć ze sobą 12 kropli olejku z trawy cytrynowej i 1 łyżeczkę oleju bazowego. Tak przygotowany preparat możesz wykorzystać do masażu, dodać do kąpieli albo ulubionego kosmetyku. Stosowanie olejku z trawy cytrynowej jest odradzane kobietom w ciąży i karmiącym piersią, osobom ze zdiagnozowanymi chorobami nerek i wątroby oraz nadciśnieniem. Olejek nie jest przystosowany do użytku wewnętrznego. Aplikowany na skórę bez wcześniejszego rozcieńczenia w oleju bazowym (na przykład jojoba czy kokosowym) może wywołać podrażnienia.

Trawa cytrynowa ma wyjątkowy, orzeźwiający aromat, który bardzo dobrze sprawdzi się również jako dodatek do prania czy też dyfuzora, a nawet do odkurzacza. Wystarczy niewielka ilość olejku, by po mieszkaniu rozniosła się jego przyjemna woń.

Komentarze do wpisu (0)


Bądź na bieżąco z naszymi promocjami.
Dołącz do grupy na FB Mokosh Lovers!


Zostań mloverką i dowiedz się o:

  • szykowanych nowościach i przedsprzedażach
  • specjalnych rabatach i wyjątkowych prezentach
  • dedykowanych eventach
  • ... i wiele więcej!

Dołącz do grupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium