do kasy suma: 0,00 zł
PL | EN
Paczula – olejek eteryczny, którego właściwości pokocha Twoja skóra 0
Paczula – olejek eteryczny, którego właściwości pokocha Twoja skóra

Paczula kojarzy się wielu osobom wyłącznie jako luksusowy dodatek do perfum i kosmetyków perfumowanych. Wyrazisty aromat to jednak niejedyna zaleta, za którą docenisz tę orientalną roślinę. Olejek eteryczny z paczuli pozwoli Ci również zadbać o skórę. Jeśli zmagasz się z suchą i skłonną do podrażnień skórą, koniecznie musisz mieć go w swojej kosmetyczce!

Olejek eteryczny z paczuli – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Paczula jest rośliną orientalną o niezwykłych właściwościach. Naturalnie rośnie na terenie Azji Południowo-Wschodniej, przede wszystkim w Indiach, Chinach i Malezji. Bylina należy do rodziny jasnotowatych. Jej cechą charakterystyczną jest włochata łodyga, na której rosną ciemnozielone liście i niewielkie, biało-różowe kwiaty. Należy do tej samej rodziny, co mięta czy lawenda. Wysuszone liście tej rośliny są bogate w substancje eteryczne, przez co służą jako surowiec do produkcji olejków eterycznych. Olejek uzyskany z suszonej paczuli jest gęsty i ma brązowo-zieloną barwę. Wyróżnia go bardzo intensywny, kojarzący się z Orientem zapach. Najpopularniejszą metodą pozyskiwania drogocennego olejku jest destylacja za pomocą pary wodnej.

Paczula jest stosowana od lat jako nuta zapachowa perfum – powszechnie uważana jest też za afrodyzjak. Olejek eteryczny z paczuli ma jednak nie tylko intensywny, uwodzicielski aromat. Zawiera również wiele innych cennych właściwości, które doceni Twoja skóra. W olejku z paczuli znajduje się ogrom substancji, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Naturalna, wegańska substancja wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwzmarszczkowe,
  • antybakteryjne,
  • pobudzające pracę układu trawiennego,
  • wyciszające i uspokajające.

Za właściwości olejku z paczuli odpowiada między innymi zawarty w nim alkohol paczulowy. Olejek korzystnie wpływa na elastyczność skóry i pomaga walczyć z cellulitem, a poza tym przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry i wygładza zmarszczki. Dobrze również radzi sobie przy cerze problematycznej, łagodząc stany zapalne towarzyszące trądzikowi, a oprócz tego będzie pomocny przy egzemie. Paczula wpływa też korzystnie na koloryt skóry i redukuje widoczność blizn. Olejek paczulowy może być również wykorzystywany do leczenia schorzeń dermatologicznych, takich jak stany zapalne, trądzik i zmiany o podłożu grzybiczym. W medycynie ludowej olejek z paczuli był stosowany jako lek zwalczający reumatyzm.

Jak stosować olej z paczuli?

Olejek z paczuli jest przeznaczony do stosowania zewnętrznego. Doskonale sprawdzi się podczas masażów (w tym antycellulitowych), inhalacji oraz jako dodatek do ulubionych kosmetyków, na przykład balsamu do ciała. Olej o intensywnym zapachu tworzy doskonały duet z innymi olejami bazowymi, na przykład cynamonowym, cedrowym, pomarańczowym czy jaśminowym.

Olejek z paczuli jest wykorzystywany do aromaterapii – dziedziny wykorzystującej lecznicze działanie olejków eterycznych pozyskanych z roślin. Dobór olejku zależy od indywidualnych potrzeb danej osoby. Niektóre z nich działają pobudzająco, a inne – wręcz przeciwnie, wyciszająco. Dla wielu osób aromaterapia jest skuteczną metodą na koncentrację czy bronią w walce z bezsennością. Zabiegi z zakresu aromaterapii mogą mieć różną formę, na przykład kąpieli, inhalacji, okładów czy masaży. W jaki sposób w aromaterapii jest wykorzystywana paczula? Roślina o orientalnym rodowodzie jest polecana osobom mierzącym się z depresją, niepokojem i napięciem. Zabiegi pozwalają zredukować stres, sprzyjają odprężeniu i relaksowi.

Zobacz w naszym sklepie

Olejek Paczuli Mokosh

Olej z paczuli – weź go na wakacyjny wyjazd

Szukasz ekologicznego, przyjaznego wrażliwej skórze preparatu na komary, które uprzykrzają Ci relaks nad jeziorem albo wędrówkę po lesie? Olej z paczuli będzie strzałem w dziesiątkę! Naturalna substancja o pięknym zapachu skutecznie odstrasza insekty. W odróżnieniu od standardowych środków dostępnych w formie preparatów w sprayu nie podrażnia skóry i nie wpływa negatywnie na stan środowiska. Aby ochronić się przed nieprzyjemnymi ukąszeniami, wystarczy zmieszać olejek z balsamem do ciała albo z wodą, a następnie nanieść na skórę. Co ważne, zapachu paczuli „nie lubią” również kleszcze, których ukąszenie może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Aromatyczna kąpiel dla skóry suchej i skłonnej do podrażnień – olejek z paczuli

Jeśli masz skórę suchą i skłonną do podrażnień, paczula jest rośliną, której właściwości powinnaś docenić. Wystarczy dodać kilka kropel olejku z paczuli do gorącej kąpieli, a odczujesz przyjemne ukojenie. Aromatyczna kąpiel z olejkiem z paczuli korzystnie wpływa jednak nie tylko na skórę, ale również na samopoczucie i zmysły. Aromat paczuli działa relaksująco i kojąco, co szczególnie dobrze sprawdzi się po stresującym dniu. Paczula (olejek eteryczny) doskonale nadaje się również do masażu. Najlepiej połączyć go z olejem bazowym i w tej postaci wcierać w skórę, co pomoże rozluźnić i rozgrzać napięte mięśnie i odstresować się po intensywnym dniu pracy. Dodaj też olejek paczulowy do stosowanych balsamów, a wspomoże ich właściwości i działanie.

Paczula – olejek eteryczny, który możesz wykorzystać również do aromatyzacji powietrza

Orientalno-ziemista woń paczuli nie bez powodu jest wykorzystywana przy produkcji perfum i kosmetyków zapachowych. Mocno drzewny aromat olejku z paczuli można jednak wykorzystać nie tylko w kosmetyce, ale również w celu aromatyzacji pomieszczeń, zwłaszcza że jego zapach wyróżnia się trwałością. Na Wschodzie na przykład paczulę wykorzystuje się do aromatyzacji pościeli. Olejek z paczuli można z powodzeniem dodać do prania, by przyjemny zapach wypełnił całe wnętrze. Będzie ponadto bardzo dobrym dodatkiem do dyfuzora, a poza tym można wykorzystać go do odkurzacza, by w czasie sprzątania roznieść po domu jego przyjemny, uwodzicielski aromat. Paczulę można też stosować jako naturalny środek odstraszający owady.

Komentarze do wpisu (0)


Bądź na bieżąco z naszymi promocjami.
Dołącz do grupy na FB Mokosh Lovers!


Zostań mloverką i dowiedz się o:

  • szykowanych nowościach i przedsprzedażach
  • specjalnych rabatach i wyjątkowych prezentach
  • dedykowanych eventach
  • ... i wiele więcej!

Dołącz do grupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium