do kasy suma: 0,00 zł
PL | EN
Olej z pestek malin – bogactwo antyoksydantów i NNKT 0
Olej z pestek malin – bogactwo antyoksydantów i NNKT

Uwielbiasz słodkie maliny? Odkryj olej z ich pestek, który zawiera silne przeciwutleniacze, a docenisz te niezwykłe owoce jeszcze bardziej! Jego niewątpliwą zaletą jest dostępność przez cały rok, a nie tylko w sezonie letnio-jesiennym, gdy możemy się cieszyć świeżymi malinami. Naturalny olej z pestek malin możesz wykorzystać na przykład do pielęgnacji skóry i opóźniania efektów jej starzenia. Pomoże Ci on także zadbać o puszące się włosy i będzie idealny do pielęgnacji paznokci.

Skład i właściwości oleju z pestek malin

Maliny to nie tylko smaczne i zdrowe owoce sezonowe, które warto spożywać w okresie letnio-jesiennym. Z malin, a konkretnie z ich pestek, pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno również olej, którego właściwości docenią między innymi osoby, które chcą kompleksowo zadbać o kondycję swojej skóry. Naturalne oleje z pestek malin są bogactwem antyoksydantów oraz wielu innych korzystnie wpływających na skórę składników. Wśród najważniejszych z nich można wyróżnić witaminę E, która nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości, a także Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, w tym kwas linolowy i alfa-linolenowy. Dodatkowo w oleju z pestek malin można znaleźć flawonoidy i karotenoidy.

Naturalne oleje z pestek malin – zastosowanie na skórę

Ze względu na swój bogaty skład naturalne oleje z pestek malin mają szerokie zastosowanie, zwłaszcza jeśli chodzi o pielęgnację skóry. Zapach oleistej substancji o ciemnym, brunatno-żółtym kolorze przypomina nieco aromat oliwy z oliwek. Nie jest filtrowany ani oczyszczany, więc jego konsystencja jest lekko mętna. Obawiasz się, że specyficzny zapach będzie powodował dyskomfort? Nic bardziej mylnego – po zaaplikowaniu na skórę olejek utlenia się, a aromat traci intensywność. Kosmetyk bardzo szybko się wchłania, pozostawiając skórę przyjemnie nawilżoną, ale pozbawioną tłustego filmu.

Ze względu na bogactwo cennych składników odżywczych olej z pestek malin jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym. Co znajdziemy w jego składzie? Oto jedynie część składników oleju z malin:

  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6,
  • witamina E w postaci fa-tokoferolu i gamma-tokoferolu,
  • witamina A,
  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • fosfolipidy (kampesterol, stigmasterol, sitosterol).

Olej malinowy można wykorzystać zarówno na twarz, jak i całe ciało. Można stosować go bezpośrednio na skórę, wcierając go okrężnymi ruchami. Idealnie sprawdzi się również jako baza do peelingu do ciała, a poza tym będzie idealny do kąpieli odmładzających.

Olej z pestek malin działa na skórę pielęgnująco, nawilża ją i odżywia, dzięki czemu poprawia jej elastyczność i łagodzi dolegliwości związane z jej suchością. Olejek z pestek malin do twarzy można wykorzystać również w związku z jego działaniem opóźniającym efekty starzenia skóry. Poza tym ma on działanie przyspieszające regenerację skóry, a przy tym doskonale uszczelnia jej naturalną barierę lipidową. Działa także łagodząco na podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran. Wraz z olejkiem malinowym dostarczamy naszej skórze cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Dzięki nim skóra jest odpowiednio nawilżona, a inne składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Kwasy regulują proces produkcji melaniny – pigmentu odpowiadającego za powstawanie nieestetycznych przebarwień.

Kochasz wygrzewać się na leżaku skąpanym w słońcu? Zanim tegoroczne lato w pełni się rozpocznie, zaopatrz się w wysokiej jakości, ekologiczny olejek z pestek malin! Możesz mieć pewność, że Twoja skóra Ci za to podziękuje. Popularnie wykorzystywany olejek z pestek malin do opalania warto połączyć z produktami z filtrem UV, aby w pełni zadbać o skórę w czasie kąpieli słonecznych. Zastosuj go też na opaloną skórę, a pomoże pozbyć się przebarwień i złagodzi ewentualne podrażnienia!

Zobacz w naszym sklepie

Olej z pestek malin Mokosh

Olej z malin do cery dojrzałej i młodej

Ekologiczny, wegański olej z pestek malin warto też włączyć do planu pielęgnacyjnego skóry dojrzałej. Naturalna substancja o bogatej formule wspomaga proces produkcji elastyny i kolagenu – substancji odpowiedzialnych za młody wygląd skóry, jej napięcie i gęstość. Olejek stosowany jako serum albo dodatkowy składnik wzbogacający krem przyczyni się do poprawy kondycji cery, wyrównania jej struktury i spłycenia zmarszczek.

Z drugiej strony olej z malin jest również polecany nastolatkom borykającym się z trądzikiem. Zawarty w oleju kwas linolowy upłynnia sebum, co ogranicza powstawanie zmian zapalnych i zaskórników. Ponadto naturalny kosmetyk ma właściwości antybakteryjne. Regularne stosowanie olejku sprzyja utrzymaniu gładkiej, promiennej cery bez wyprysków. Olej z pestek malin ma bardzo niską komedogenność, czyli nie zatyka porów.

Jak stosować olej z malin?

Olej z pestek malin może być włączony do pielęgnacji skóry na wiele sposobów. Możesz dodać go do ulubionych balsamów i kremów, aby stały się bardziej odżywcze. Olej malinowy zdaje też egzamin jako odżywcze, nawilżające serum nałożone przed kremem. Ta substancja na skórze szybko wysycha i dobrze się wchłania, więc może być stosowana pod makijaż. Szukasz łagodnej alternatywy dla płynu micelarnego, który podrażnia Twoje oczy? Postaw na olej z malin! Naturalna substancja rozpuści makijaż, a jednocześnie ukoi skórę.

Olejek z pestek malin możesz wykorzystać nie tylko na skórę

Niewątpliwie zastosowanie oleju z pestek malin na skórę ma same korzyści, jednak na tym nie kończą się jego zalety. Olej z pestek malin możesz też z powodzeniem wykorzystać do pielęgnacji paznokci i skóry wokół nich. Warto również dodać, że cenne składniki aktywne tego kosmetyku naturalnego możesz też wykorzystać przy pielęgnacji swoich włosów. Olejowanie włosów olejem z pestek malin jest szczególnie polecane w przypadku włosów wysokoporowatych, które są suche i mają skłonność do puszenia się, poza tym może być pomocne przy włosach średnioporowatych. Zawarte w oleju z pestek malin składniki aktywne wpłyną korzystnie na strukturę włosów, dogłębnie je nawilżając, a także sprawią, że włosy nabiorą wyjątkowego blasku i staną się bardziej odporne na uszkodzenia. Olej z pestek malin może również pełnić funkcję serum aplikowanego na końcówki.

Komentarze do wpisu (0)


Bądź na bieżąco z naszymi promocjami.
Dołącz do grupy na FB Mokosh Lovers!


Zostań mloverką i dowiedz się o:

  • szykowanych nowościach i przedsprzedażach
  • specjalnych rabatach i wyjątkowych prezentach
  • dedykowanych eventach
  • ... i wiele więcej!

Dołącz do grupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium