Ekstrakt z nawłoci pospolitej
5510.jpg

Nawłoć pospolita jest rośliną z rodziny astrowatych, znaną przede wszystkim z pięknych kwiatów w złoto-żółtym kolorze. To im nawłoć zawdzięcza inne swoje nazwy, takie jak „złotnik”, „złota dziewica” czy „złota rózga”. Rośnie na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej, na nizinach: polanach, w lasach z dobrym dostępem światła, na suchych łąkach, miedzach czy w zaroślach. W starożytności liście i kwiaty nawłoci były wykorzystywane do tworzenia żółtego barwnika, ale też na przykład do opatrywania ran żołnierzy powracających z bitew. Jej łacińska nazwa – Solidago – można być tłumaczona jako „scalenie”, co odnosi się właśnie do roli tej rośliny w procesie gojenia się ran. Od średniowiecza nawłoć uchodzi za roślinę leczniczą, głównie ze względu na działanie przeciwzapalne. Również dzięki niemu obecnie jest stosowana jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych. 

Jakie właściwości ma nawłoć pospolita?

Ekstrakt z nawłoci pospolitej jest bogaty w sole mineralne, flawonoidy, kwasy organiczne (kwas kawowy, oleanolowy i chlorogenowy) oraz witaminę C, czyli inaczej kwas askorbinowy. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, ściągające i tonizujące, co czyni z niego idealny dodatek do kremów, toników, produktów myjących i innych kosmetyków do cery tłustej i trądzikowej. Pomaga on ograniczać produkcję sebum, a tym samym świecenie się skóry, i łagodzić stany zapalne, a dodatkowo zwęża pory. Dzięki temu cera prezentuje się promiennie i zdrowo. Dodatkowo nawłoć pospolita delikatnie rozjaśnia skórę, wyrównuje jej koloryt i poprawia wygląd cery naczynkowej – aby uzyskać taki efekt, zalecana jest codzienna pielęgnacja kosmetykami z tym składnikiem. 

Specjalistyczny balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem 180 ml

Specjalistyczny balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem 180 ml

Nawłoć nie tylko na trądzik

Innym typem kosmetyków wykorzystujących ekstrakt z nawłoci pospolitej są balsamy antycellulitowe. Zawarte w nawłoci flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne, sprawiając, że są one mniej podatne na uszkodzenia. To z kolei znacznie ogranicza powstawanie cellulitu wodnego, który jest skutkiem zaburzenia przepływu krwi i limfy w tkankach. Nawłoć może być również stosowana na zwiotczałą skórę i mięśnie – w formie balsamu lub na przykład jako dodatek do kąpieli. 

Ekstrakt z nawłoci pospolitej może być także stosowany pomocniczo przy łojotokowym zapaleniu skóry, zapaleniu mieszków włosowych, na wysypki, świąd, owrzodzenia, otarcia czy niewielkie rany, zwłaszcza te trudno gojące się. Można używać go również do pielęgnacji zaczerwienionej, podrażnionej skóry w celu jej uspokojenia.

Zobacz produkty z tym surowcem:
Balsam antycellulitowy ICON Wanilia z tymiankiem

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium